Jak a čím dokrmovat venkovní ptactvo během zimy?

Krmení ptactva v zimě

Krmení ptactva v zimě je oblíbenou zimní aktivitou mnoha lidí, kteří chtějí pomoci našim opeřeným přátelům přežít těžké období.

Venkovní ptactvo potřebuje v zimě dostatek potravy, která jim dodá energii a tuky, co je zahřejí - zejména napadne-li sníh a zamrzne jejich přirozené prostředí. Ptáky krmíme kvalitním krmivem, které je pro ně přirozené a vhodné. Mezi takové patří:

Doporučujeme krmítko zimní směsi vyváženě namíchané například od Avicentry. Je nezbytné ptáky nepřekrmovat, ptáci by si měli najít potravu i v přírodě a nejen v krmítku.

Vyhněte se při krmení venkovního ptactva pečivu, těstovinám, uzeninám, kořeněným a zkaženým potravinám. Důležité je také pravidelné udržování čistoty krmítka a držáků lojových koulí jednou týdně horkou vodou, aby se zabránilo přenosu nemocí mezi ptáky.

Krmítko umístíme tak, aby bylo na klidném místě a bezpečné pro ptáky, kde nebudou rušeni lidmi nebo kočkami. Vhodné je použít více menších krmítek než jedno velké.

Respektujeme různé potravní návyky a preference různých druhů ptáků. Některé ptáky lze nalákat na krmítko, jiné na zem nebo na větve stromů. S přikrmováním začínáme v říjnu, během března postupně snižujeme množství krmiva a krmení ukončíme v květnu.