Krmení velkých papoušků

Průvodce krmením velkých papoušků.

Chov velkých papoušků přináší radost a společnost do mnoha domovů. Abychom zajistili jejich zdraví a pohodu, je klíčové poskytnout jim správnou výživu. V tomto článku se podíváme na to, jaké krmivo by měl váš papoušek jíst, a na co byste měli dát pozor, abyste předešli zdravotním problémům.

Co by měl obsahovat jídelníček velkého papouška?

Pestrost, různorodost kdy kromě základní výživy od granulovaných krmiv, přes míchanice zobů by měl jídelníček velkých papoušků obsahovat i čerstvé ovoce a zeleninu a občas oříšky. Tím lze předejít zdravotním komplikacím a udržet papoušky ve vitalitě, dobré kondici a fyzickém zdraví jedinců.

Kvalitní krmivo pro papoušky ve formě pelet, granulí, směsí zobů.

Směsi zobů a míchanic krmivo pro papoušky by mělo tvořit základ stravy každého papouška. Jsou vyvážené a formulované tak, aby pokryly všechny nutriční potřeby. Obsahují i ovoce, zelninu, semínka a zrno. Na trhu je mnoho značek, ale je důležité vybrat ty, které neobsahují umělá barviva a konzervanty. Pelety jsou Multikomplexem velkého množství různých surovin, které nabízí široké spektrum látek v přirozené formě v kombinaci s přidanými komponenty (vitamíny, minerály, aminokyseliny, lecitin, inulin). Jsou základem pro zdravé fungování organismu.

Odmítá papoušek krmivo?

Zkuste následující tipy. Změna značky krmiva, tím i chutě a složení může pomoci. Změkčení granulí namočením do vody nebo šťávy z oblíbeného ovoce kdy strava bude měkčí a teplejší. Míchanice s oblíbeným jídlem, které má rád. Pravidelnost v krmení ve stejnou dobu. Omezte přísun jídla na menší, aby neplýtval a využil granule. Zkuste zábavně podávat jídlo třeba nasázené jako špíz a podobně. Střídat můžete nabídku z ruky a misky.

76188-1.jpg (600×600)

Další druhy krmiv pro papoušky

Doplňkové krmivo pro papoušky pro odměňování a pestrost různé zoby, zrniny, pochoutkové směsi, exrtrudy. Dokrmovací směsi pro velké papoušky jsou určena pro mláďata velkých papoušků a důležité pro zajištění správné výživy a péči o papoušky. Poskytují kompletní výživu pro ruční krmení. Jsou vhodná obvykle od prvního dne a obsahují vše potřebné pro zdravý vývoj. Vaječné a ovocné směsi pro velké i střední papoušky jsou vlhké vaječné krmné směsi pro zrnožravé ptáky, můžou obsahovat ořechy a ovoce. Podává se zejména v době reprodukce a pro podporu správného vývoje a vitality mláďat. Samice tímto krmivem sama mláďata krmí. Mohou obsahovat i probiotika, případně látku pro vybarvení exotů, ořechy i ovoce případně se ovoce může do této směsi přimíchat a je dobře příjímána. Slunečnice pro velké papoušky žíhaná. Papoušci si ji rádi loupou. Zrniny vhodné pro vlastní přípravu krmné směsi. Obsahuje hodně olejů, tuků a vitamínů. Slunečnice může být žíhaná nebo černá, loupaná nebo neloupaná. Slunečnice by měla být podávána s mírou, protože je velmi kalorická a může způsobit obezitu nebo jaterní problémy. Slunečnice by měla být součástí vyvážené stravy, která zahrnuje i jiné zrniny, ovoce, zeleninu a krmné doplňky. Pochoutky pro velké papoušky doplňkové závěsné tyčky pro papoušky různých příchutí Exotic Fruit exotické ovoce, Nuts ořechy, Honey med. Sépiové kosti přírodní zdroj vápníku, minerálů a prostředek pro broušení zobáku velkých papoušků a zároveň i zábava. Exoti ji rády okusují, a také jim pomáhá udržovat si zobák v kondici. Jde tedy o nezbytný krmný doplněk. 

Čerstvé ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou zásadní pro dodání vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou nezbytné pro správné trávení a celkové zdraví papoušků. Vybírejte druhy bohaté na vitamíny, ale s nízkým obsahem cukrů. Mezi vhodné volby patří:

Jablka a hrušky bez jadřinců. Mrkev, ta je plná beta-karotenu. Brokolice zase nabízí antioxidanty. Temně zelené listové zeleniny jako je špenát, který je bohatý na železo a kalcium. Další vhodné ovoce jsou mango, papája, granátové jablko, fíky, melouny, broskve, nektarinky, meruňky, datle, ananas, kaki. Třešně, blumy, angrešt, rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, jahody, špendlíky, mirabelky.

Právě kvůli vysokému obsahu cukrů by ovoce jako banány a hroznové víno mělo být podáváno jen občas. 

Důraz klademe na čerstvost, ujistěte se, že ovoce je důkladně omyté a nezůstává kleci (voliéře) déle než půl dne, kdy již dochází ke zkvašení. Je tedy důležité, aby bylo ovoce a zelenina podávána v čerstvém stavu a byla pravidelně měněna, aby se zabránilo nudě v jídelníčku papouška. 

Nechutenství papouška k ovoci

Podávejte oblíbené druhy, nejlépe přijímají jablka případně hrušky a rozšiřujte druhy pro pestrost. Podávejte malé kousky, které snadněji zpracují. Využijte míchanice ovoce s oblíbeným jídlem, aby si lépe zvykli. Případně nové ovoce dejte do míst, kde tráví čas a on  se s ním zvědavě seznámí. Hůře si zvykají na nové chutě, ale při trpělivosti chovatele a opakované nabídce si zvyknou. Funguje i pochvala a při příjmu nového ovoce odměna, kdy si spojí pozitivní zkušenost s konzumací nového jídla. Využijte i vizuální simulace, kdy sami ovoce jíte a když papoušek vidí jak ho jíte, může si vyžádat stejné. Případně mu nabídněte v misce jako první jen ovoce nebo zeleninu a to 1-2 hodiny po probuzení.

Občasné pamlsky

Papoušci mají rádi různorodost a občasné pamlsky mohou být skvělým způsobem, jak jim poskytnout něco speciálního. Ořechy, jako jsou mandle a vlašské ořechy, jsou vynikajícím zdrojem zdravých tuků a proteinů, ale měly by být podávány s mírou kvůli vysokému obsahu tuku. Semínka by neměla tvořit podstatnou část stravy, jsou vhodná pro použití jako odměna při pracovní činnosti, výcviku a trénování.

Jak vybírat krmivo pro velké papoušky

Při výběru krmiva pro vaše opeřené přátele je důležité hledat produkty, které:

Neobsahují umělá barviva a konzervanty: Tyto látky mohou být škodlivé pro zdraví papoušků. Jsou vyrobeny z kvalitních surovin: Vyhněte se krmivům, které obsahují velké množství plniv nebo vedlejších produktů. Mají vyvážený poměr živin: Dbejte na to, aby krmivo obsahovalo správné množství proteinů, tuků a sacharidů. Jak připravit jídlo pro velké papoušky. 

Příprava jídla pro papoušky by měla být pečlivá a promyšlená. Zde je několik tipů:

Důkladně myjte ovoce a zeleninu: Odstraňte pesticidy a nečistoty. Nekrmte příliš mnoho najednou: Nadbytečné jídlo může způsobit plýtvání a zkažení. Podávejte jídlo v různých formách: Krájené, nastrouhané nebo celé kusy mohou pomoci stimulovat mentální aktivitu papouška.

Nezapomeňte

Správná výživa je základem pro dlouhý a zdravý život vašeho papouška. Věnujte čas výběru kvalitního krmiva a nezapomeňte na pravidelné kontroly u veterináře, který se specializuje na exotické ptáky. S láskou a péčí o stravu vašeho papouška zajistíte, že bude šťastný a zdravý po mnoho let.

Jak krmit papoušky

Správná výživa je základem a dávkování v menších porcích nejlépe 2 x denně a to v pravidelných časech, na které si zvyknou.

Vitamíny a minerální doplňky ve výživě papoušků

Vitamíny a minerály pro podporu vitality pro velké papoušky. Vitamíny v tekuté formě a sypké vitamíny aplikace na krmivo nebo do vody, podle druhu. Vitamíny pro velké papoušky jsou důležité pro jejich zdraví, růst, plodnost a výkonnost. Potřebují všech 13 druhů vitamínů, které mohou získat z potravy nebo z doplňků stravy. Sypké jsou označovány za názvem zkratkou - plv.

Pitný režim, voda

Zajištění pitného režimu nepřetržitým přísunem vody, kterou denně měňte případně zajistěte čerstvost.

Specifické výživové problémy

Další neobvyklé a specifické problémy ve výživě řešte s veterinářem nebo odborníkem na chov daného druhu papoušků.

Potřeby pro chov papoušků

Minerální písky, bloky pro papoušky - podestýlka do ptačích klecí a voliér. Pro velké exoty. Krmítka pro papoušky nerezové se šroubem, která mohou sloužit i jako napáječky pro papoušky slouží k zajištění čistoty krmiva a pitné vody pro tyto velké a inteligentní ptáky a měly být dostatečně velké, aby obsahovaly dostatek krmné dávky a vody pro celý den, ale také dostatečně pevné, aby odolaly zobání a hravosti papoušků. Liší se podle materiálu, tvaru, objemu a způsobu upevnění. Obvykle se upevňují ke kleci pomocí háčků, šroubů nebo plastových držáků. Podestýlka do klecí a voliér pro chov papoušků vyberte podestýlku, která bude nejen hygienická, ale také pohlcuje pach a zajišťuje čisté prostředí pro vaše papoušky. Hračky pro papoušky, různé a rozhodně nezbytné doplňky do voliér jsou různé houpačky, žebříky, řetězy a lana pro pohyb, broušení zobáků a drápů a aktivní život.

Chovatelé velkých papoušků a dalších menších exotů mohou využít specifické výživy pro menší druhy papoušků, pro andulky, kanáry, drobné exoty, mohou v zimě přikrmovat venkovní ptactvo s využitím slunečnice černé, zimních směsí a lojových produktů. K chovu ptactva využít hnízdící budky, krmítka a klece i voliéry.