Granule vs. konzervy: Jaké vhodné krmivo vybrat pro vašeho pejska?

Granule vs. konzervy

Výběr vhodné stravy pro naše čtyřnohé přátele je jedním z nejvíce důležitých rozhodnutí, které jako majitelé psů musíme udělat. Kvalita a typ stravy může mít značný vliv na zdraví a dlouhověkost našich psů.

Každý pes je však jedinečný s vlastními chuťovými preferencemi a dietními potřebami, a dokonce i s potenciálními alergiemi. Jak tedy můžeme vybrat to nejlepší krmivo pro naše čtyřnohé kamarády?

Granule

Granule jsou jedním z nejběžnějších typů krmiva pro psy. Vyrábějí se extrudováním, sušením za použití páry, což brání množení bakterií a plísní. V důsledku tohoto procesu však granule mohou mít tendenci žluknout, což vyžaduje přidání stabilizátorů tuků.

granule-nabidka

Výhody granulí:

  • Skladování a trvanlivost: Granule jsou snadné na skladování a mají dlouhou trvanlivost. Problém nastane u otevřeného pytle na které svítí slunce. Žádný problém není vyšší teplota a ani mráz. Granulím nesvědčí střídání teplot kdy i přes vysušení může vzniknout uvnitř pytle kondenzát.
  • Aditiva minerály a vitamíny, vláknina v odpovídajícím poměru k masové části a sušině. Granule zároveň mohou pomoci při odstraňování zubního plaku a podporovat zdraví psích zubů díky své tvrdosti.
  • Cena: Granule jsou obecně levnější v přepočtu na jednu dávku než konzervy.

Nevýhody granulí:

  • Chuť: Některým psům mohou granule připadat méně chutné než konzervované krmivo. To výrobci vylepšují i několika vrstvami obalů granulí pro chutnost.
  • Nízký obsah vlhkosti: Granule mají nízký obsah vlhkosti, což může vést k dehydrataci, pokud pes nedostane dostatek vody. Chovatelé vědí, že musí mít pes vždy přístup k vodě.
  • Udržitelnost obalů: Pytle s hliníkovou vložkou nelze recyklovat, výrobci však již postupně nahrazují obaly novými, které neobsahují tuto vrstvu a je možné je separovat do plastů.
Globální trendy ukazují, že 71 % páníčků je proaktivní v péči o zdraví psů. A více jak 76 % chce zajistit správné zdravé trávení, protože právě zde začíná zdravý vývoj, vitalita a plnohodnotný život zvířete. (Studie Mintel 2021)

Konzervy

Konzervované krmivo je rovněž oblíbené u majitelů psů. Vyrábí se z masa a masových surovin, které se společně smíchají s různými sušenými přísadami, které se vkládají do konzerv a ty pak v páře přibližně 180 minut vaří na středovou teplotu 127°C. Díky tomuto procesu nejsou třeba žádné konzervační látky.

konzervy-nabidka

Výhody konzerv:

  • Chuť: Konzervy jsou často chutnější a přitažlivější pro psy, což je vhodné pro ty vybíravější.
  • Vysoký obsah vlhkosti: Konzervované krmivo je bohaté na vlhkost, což může být prospěšné pro hydrataci a zdraví močových cest psa.
  • Žádné konzervanty: Díky procesu vaření neobsahuje konzervované krmivo konzervační látky.

Nevýhody konzerv:

  • Skladování a trvanlivost: Jakmile je konzerva otevřena, musí být skladována v lednici a spotřebována do několika dní.
  • Cena: Konzervované krmivo může být často dražší než granule a to zejména kvůli výrobníkům nákladům samotných plechovek.

Výběr mezi granulemi a konzervou záleží na individuálních potřebách a preferencích vašeho psa. Každý pes je jedinečný, a tak by měl být i jeho jídelníček. Pamatujte, že bakterie ve střevech psa potřebují čas na přizpůsobení se změnám v potravě. A to, podle expertů na výživu trvá až 21 dní. Časté střídání receptur a druhů může vést k dietetickým průjmům. Jako základní krmivo pro psy jsou obecně vhodné granule pro svou komplexnost. Klíčem je udržet stejný poměr a dodržovat rutinu. Poskytování vyvážené stravy, bohaté na kvalitní bílkoviny, dostatečné množství vlákniny a esenciální vitamíny a minerály je klíčem k dlouhému a zdravému životu vašeho psa.

Návrat k BARFu nelze nijak napadat, ale správné poměry masa, vlákniny a krmných doplňků zvládne málokdo. A pokud ne, pak je pes ohrožen na zdraví a době dožití.