Bengálský kocour bengálská kočka

Bengálský kocour, neboli bengálská kočka, je plemeno domácí kočky, které vyniká svým divokým vzhledem. Toto plemeno je známé pro svou aktivní a temperamentní povahu. Bengálské kočky jsou svalnaté a pružné s hmotností mezi 5,5 a 10 kg. Jde o velice chytrou, učenlivou a hru a pohyb vyžadující aktivní kočku. 

Mají krátkou, hustou srst s různými barevnými variantami, jako je brown tabby, seal sepia, snow, seal mink a silver. Zajímavým znakem na srsti je tzv. glitter zlatavý odlesk srsti. Je velice jemná, hladká a příjemná na dotek, jiná než u běžných plemen koček.  

Bengálské kočky, prostě bengálové, milují jako běžné kočky odpočinek, pohodu a jsou velice citlivé na rodinnou atmosféru. Musí si sami chtít přijít, spíše si lehnou do výšky s výhledem a poblíž členů rodiny, než přímo k nim. Občas zalezou pod peřinu a dělají, že tem nejsou, občas si lehnou do nohou nebo k bolavému místu pána nebo paní, kterou si vyberou jako hlavní osobu v rodině. Nejvyšší známkou oddanosti je olíznutí nosu člověka.

Co ale milují je pohyb, hra všeho druhu a běh, rozlet, ostatní zvířata v rodině (třeba psi), rozhodně jsou nebojácní a schopni se třeba vlčákovi zakousnout do srsti a držet a to nehledě na následky. K chovu musí mít jednoznačně dostatek prostoru. Protože jsou chované v domácnosti, pak je nutností venkovní výběh nebo velká voliéra s členitými prolézadly. Velmi využívají škrabadla pro kočky, stromy obalenými sisalovým vláknem, lávky a výškové odpočinkové místa.

Skvěle reagují a okamžitě zpozorní při jakékoliv změně v rodině. Stačí nákup, nové vůně a pachy přepravních tašek, batohů se sportovním oblečení, například nová květina je zaujme na velmi dlouhou domu. Vše důkladně dlouze a ze všech stran očichávají, všeho se polštářky tlapek dotýkají. Příchod kohokoliv je zaujme a i když se cizích lidí a zvířat nebojí, znatelně se jim následně straní a spíše jim vadí. Zalezou si a objeví se až když návštěva odejde. Milují veškeré domácí práce (na rozdíl od "normálních lidí"), převlékání postelí, vaření, asistují u drobné domácí montáže čehokoliv, vyhledávají vše nové a nebo nějak změněné. Nic jim prostě "neuteče". 

K životu potřebují bengálské kočky, kromě trpělivosti a harmonie rodiny, hodně vrzuchů, nových poznání, hraček pro kočky - míčků, škádítek třepetavých hraček na tyčce, laser game svítidel, bazénků s vodou, interaktivních hraček a rozlišných škrabadel prolézadel pro kočky. A ano, nové je zaujmou nejvíc. Vyhledávají čistou tekoucí vodu z fontánek pro kočky, nebo si přímo řeknou o puštění vody slabým proudem z vodovodní baterie. Vodu milují a rády si s ní tlapkami hrají, rozstřikují ji ale na pohodu si do ní i klidně celá vleze.

Obrázek WhatsApp, 2024-04-09 v 08.00.21_d1131889

Bengálové se s nejbližšími dorozumívají mnohými zvuky jako jsou krátké skřeky, velmi krátké tóny a obvykle nijak dlouze nemňoukají. Zároveň vydávají zvláštní zvuk, když zahlédnou cosi nového jako je komár, hmyz, pavouček a okamžitě ho jsou lovit. Dokáží se natáhnout do neuvěřitelné výšky. Co ale páni a paničky poznají rychle, je škrábání na dveře pokud chce odněkud někam projít a nemůže. Chovatel může využít dvířek pro kočky mechanických, nebo průlezové dvířka s čipem, který zabrání průchodu cizím zvířatům. Svými drápky dokáží poničit zejména koženkové potahy nábytku avůbec jim to nevadí.

Zkušenost se spánkem je taková, že jak se naučí po divokém hraní kolem půlnoci ulehnout, do rána o nich člověk neví. Ale to se musí naučit od kotěte, v noci pak neloví a není aktivní jako ostatní kočky. Naučí se nošení při ranním probuzení nebo příchodu člena domácnosti domů, nalehlou na rameni, takto opravdu odpočívá, příjemně vrní (přede) což je velmi uklidňující a nabíjející a rozhodně odtud nikam nechvátá, což při velikosti a váze nemusí slabší jedinci dlouho vydržet. Často během dne mění pozice, prochází se kde chce, chvíli je na lednici, chvíli na skříňi a pak zase pod prostěradlem postele. Často o ni nevíme, ale ona přesně ví o nás. Pozná i příjezd rodinného automobilu a vítá z okenního parapetu i následně v chodbě. Prostě psí chování.

Zvláštností je, že tato kočka aportuje zase jako psi, prostě dokola nosí předměty, položí je a po odhození najde a zase přinese a to opakovaně. Stačí plastové víčko od kosmetiky, různé měkké plovoucí hračky. Hraje si i sama, schovává si věci třeba pod gauč a pak s napětím všech sil se snaží dosáhnout co nejdál a zase hračku vytáhnout. Rozebírá věci, umí třeba opakovaně sundat plastové šoupě od baterií těžké skleněné váhy a podobně nepochopitelné úkony.

Obrázek WhatsApp, 2024-04-09 v 07.59.05_2825d564

Výživa bengálské kočky není složitá, ale ani jednoduchá. Obvykle dobře přijímá kvalitní superprémiové a samozřejmě holistické granule pro kočky, vlhké kvalitní krmivo v kapsičkách hnejlépe v želé (rosolu) než v omáčce, velmi důležitá je čerstvost vody a nutností je tráva pro kočky chované v interiéru.

20210523_125253

Péče o bengálskou kočku je založena na vyčesávání srsti, s využitím kartáčů na srst, vyčesávacích rukavicí, šampony pro kočky, dále pak v úpravě a zkrácení drápků a čištění uší, okolí očí a ústní hygienu i s využitím funkčních pochoutek pro kočky. Moderní a zdravé pamlsky pro kočky jsou ty mrazem sušené. K veterinárním doktorům ji dostaneme v bezpečné přepravce pro kočky, většinou jsou nebojácné a naopak zvídavé, lačné po nových informacích a vjemech. Jde o velmi čistotné zvíře, rychle se naučí na toaletu pro kočky, řekne si že zde byla a nebo často počká na příchod člověka a potřebu vykoná protože prostě ví, že ji pochválí a jednoduše díky hrudkujícímu stelivu uklidí. Zde lze jen doporučit předložku před kočičí toaletu, kde zanechá po odchodu drobné kamínky steliva a interiér zůstane tak čistý. 

20220201_205928 - kopie

Historie bengálské kočky sahá do 20. století, kdy američtí genetikové zkřížili kočku domácí a divokou kočku bengálskou. Cena kotěte v České republice se obvykle pohybuje mezi 20 až 40 tiscíci Kč a chovatelé si nové pány docela pešlivě vybírají. Chtějí znát zázemí, život rodiny a možnosti, jak se o tento dosud vzácný druh kočky postarat. Bengálskou kočku nedoporučujeme lidem, kteří tráví málo času doma, nemají na ní čas a chuť ji učit novým věcem, hrát si s ní a komunikovat s ní. I když si navykne rodinnému tempu a zvykům, je citlivá a divoká šelma. Je s ní ale sranda, umí vyzářit úsměv a navodit lidem odpočinek si od běžného shonu jak hlavy tak tělu.